GuidePedia



Naime, Kijanu Rivs preživio je tragedije za koje nikada ne biste pomislili da mogu da se dese zvijezdama koje gledamo u punom sjaju na crvenim tepisima širom svijeta. Ali, uprkos svemu što ga je zadesilo, Kijanu je uspio da se izbori sa svime i da postane, kako mnogi koji ga znaju kažu, divna osoba kako na velikom platnu, tako i privatno.



Kada je imao samo 3 godine, otac ga je napustio. Komunicirali su nekoliko narednih godina, ali nakon razvoda roditelja i stalne selidbe iz jednog grada u drugi, izgubili su kontakt. Kijanu je promijenio 4 srednje škole, u roku od samo nekoliko godina i patio je od disleksije, što mu je još više otežavalo školovanje. Na kraju je napustio školu, iako je, uprkos njegovom stanju, danas pasionirani čitalac i obožava književnost.



Kada je imao 23 godine, njegov najbolji prijatelj, uspješni glumac mlađe generacije River Finiks se predozirao. “Bio je divna osoba i odličan glumac. Sjajno smo se slagali i veoma mi nedostaje. Često mislim na njega”, izjavio je u jednom intervjuu Kijanu.



1998. godine Kijanu je upoznao Dženifer Sajm. Odmah su se zaljubili, a 1999. godine Dženifer je ostala u drugom stanju i čekala je djevojčicu. Nažalost, u 8. mjesecu trudnoće na svijet je donijela mrtvorođenu bebu. To je užasno pogodilo ovaj par i na kraju su i raskinuli. Godinu i po dana nakon porođaja, Sajm je poginula u saobraćajnoj nesreći.



“Tuga mijenja oblik, ali nikada ne prestaje”, rekao je Kijanu 2006. za Parade Magazine. Uprkos svim tim tragedijama, Rivs je uvijek nastavljao dalje. Glumio je u blokbasterima i stekao poprilično bogatstvo, ali gubici dragih ljudi promijenili su njegov pogled na novac.



Postao je jedan od najhumanijih glumaca u Holivudu. Nakon uspjeha “Matriksa”, Rivs je od svoje zarade koja je iznosila 114 miliona dolara poklonio nevjerovatnih 80 miliona filmskim radnicima koji su bili zaduženi za specijalne efekte i šminku. Takođe se odrekao dijela svog honorara u filmovima “Zamjene” (The Replacementse) i “Đavolji advokat” (The Devil’s Advocates), da bi zvijezde kao što su Džin Hekman i Al Paćino pristali da glume, jer su finansijska sredstva kojima je produkcija raspolagala bila ograničena.



O Rivsovoj velikodušnosti svjedoči i ovaj čovjek: “Moj porodični prijatelj je radio na snimanju Matriksa, pravio je scenografiju. Međutim nije se bavio dizajnom, nego teškim fizičkim poslom, a pritom je užasno siromašan. Kijanu je slučajno čuo njegovu tešku životnu i porodičnu priču i poklonio mu 20.000 dolara kao božićni bonus, da bi mu pomogao! Takođe, Kijanu je bio jedan od malobrojnih koje je zanimalo ko sve radi na filmu, želio je sve da ih upozna lično, javljao im se svima i to srdačno. Razgovarao je sa ljudima kao da se znaju cijelog života. Nikada nisam čuo da je neko za Kijanua rekao da je kreten, već djeluje kao najprijatnija osoba u Holivudu”.
Tokom jednog razgovora sa fanovima, Rivs im je rekao da voli da živi jednostavno.

“Novac je posljednja stvar na koju mislim. Sa ovim što sam zaradio do sada, mogao bih da živim narednih nekoliko vijekova”, rekao je skromno Kijanu 2003. za Hello! Magazine.

Iako je njegovo bogatstvo procijenjeno na oko 100 miliona dolara, Kijanu se i dalje vozi metroom. I uvijek je prijatan prema svima.

: stil.kurir.rs
 
Top