GuidePedia



Stefan Ilić (12) pronađen je juče mrtav u rijeci Karaš nakon trodnevne potrage. On je u subotu nestao u Banatskoj Subotici kod Bele Crkve i za njega se vjerovalo da je otet jer je njegov mlađi brat Uroš ispričao kako su ga otela trojica muškaraca.

Međutim, ispostavilo se da je njegov mlađi brat sve vrijeme lagao i da je izmislio priču o otmici i otmičarima. Dalja istraga će pokazati kako je nesretni Stefan nastradao, da li se sam udavio ili je možda i ubijen.

Obdukcija je pokazala da je smrt Stefana Ilića nastupila utapanjem, a da na njegovom tijelu nema povreda koje ukazuju na nasilnu smrt, osim masnica na leđima za koje se ne može utvrditi kada su nastale.

Specijalista sudske medicine kaže da se teško može utvrditi da li se neko utopio nesretnim slučajem ili se udavio nakon što je gurnut u vodu.

Iskaz Uroša Ilića o bratovljevoj otmici od samog početka je policiji bio jako sumnjiv.

– Iskusnim inspektorima koji su radili na ovom slučaju odmah je bilo jasno da Uroš laže i da pokušava da sakrije nešto strašno. Ipak, on se držao priče o otmici i sve dok nije pronađen bratov leš, nije odustajao od svoje verzije – kaže jedan policajac za “Informer”.

On je do detalja opisao i otmičare i samu otmicu i to je znatno otežalo posao istrage.

– Uroš je, za razliku od ostalih članova porodice Ilić, izuzetno inteligentan dječak. Policijski psiholozi kažu da je veoma manipulativan i da je, iako ima samo devet godina, zapravo on pravi gazda ove porodice. Tokom ispitivanja u policiji u više navrata je ispravljao oca, majku i sestru i vidjelo se da je najveći autoritet u familiji – kaže izvor blizak istrazi.

Uroš je izmislio i crni “fijat” sa registracijama KO(Kovin), u koji je, prema njegovoj priči uguran Stefan.

– U nedelju poslije podne u okolini Vršca čak je zaustavljen crni “punto” u kome je bio čovjek koji je gotovo potpuno odgovarao Uroševom opisu. Imao je na ruci tetovažu zmaja, a na zadnjem sjedištu kola sjedio je dječak koji je neobično ličio na nesretnog Stefana. Čovjek, ni kriv ni dužan, zamalo nije uhapšen. Zadržan je sve dok nije stigla potvrda da mu je dijete sa zadnjeg sjedišta sin i da ima čvrst alibi za vrijeme kada je nestao mali Stefan – priča izvor iz policije.

U policiji kažu da za sada nije jasno zašto je Uroš lagao inspektore, kao ni da li su pravu istinu znali roditelji i ostali članovi porodice.

– Moguće su tu razne stvari. I da se Stefan sam udavio kada se kupao u rijeci, ali i da ga je Uroš gurnuo ili udario. Konačan odgovor će dati istraga. U svakom slučaju, ovaj slučaj će ući u istoriju kriminalistike. Pazite, ovde je osumnjičen dječak od devet godina koji, po zakonu, nikako ne može biti odgovoran – navodi izvor iz istrage.

Ukoliko se i utvrdi da je Uroš Ilić odgovoran za bratovu smrt, on neće moći krivično da odgovara. Krivičnu odgovornost mogu da snose njegovi roditelji Stevo Gages (45) i Gordana Ilić (42).

– Po svemu sudeći, oni mučenici nisu ništa znali. Izgleda da je i njih izmanipulisao devetogodišnji Uroš – kaže policajac.
 
Top