Jedna od najotrovnijih riba na svijetu - napuhača ulovljena je u utorak u Uvali Lapadu u blizini Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Jakov Dulčić, iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida, a njena konzumacija završava paralizom i smrću, javlja agencija Hina.
``Ribu je uhvatio ribar u utorak oko 11 sati``, rekao je Dulčić ističući da ljudi moraju biti izrazito pažljivi s vrstama koje ne poznaju, jer konzumacija ove ribe uzrokuje paralizu i smrt.
Dulčić smatra kako je potrebna hitna edukacija, jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.
Obitava u Indijskom okeanu
Dr. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje rekao je kako je to drugi prijavljeni ulovljeni primjerak ove godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, na istočnome Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.
``Ona je u nekoj ekspanziji, dojave kod nas nisu česte, ali u istočnome Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama``, istaknuo je Lučić i dodao kako pokazatelji govore da je sve češća iako se ne može tvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju u Jadranskom moru.
``To je vrsta koja obitava u Indijskom oceanu, a k nama dolazi kroz Sueski kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora``, rekao je taj stručnjak, dodajući kako se preporučuje s njome raditi u rukavicama.
``Nemojte je uzimati golim rukama, radite s njom u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez sa svakom vrstom koju ne poznaju, a ni slučajno se ne smije konzumirati``, rekao je Lučić.
Tokom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu, posebice spolnim žlijezdama i jetri te vrste ribe.
Specijalitet japanske trpeze
Iako je riječ o smrtonosnoj ribi, ona stoljećima predstavlja delikates na japanskoj trpezi, podsjeća agencija Srna.
Smiju je pripremati samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi.
Umijeće i iskustvo kuhara jedini je garant da večera nekome neće biti posljednja u životu, jer protivotrova nema.
Oni koji su je jeli i preživjeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.
Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gdje izložena u akvariju čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.
Izvor: balkans.aljazeera.net/ekskluziva.ba